Sandra Lundqvist – trebarnsmamma till Theodor, Alva-Li och Alisia

Föda i säte

I nio dagar har jag varit inlagd på Danderyds sjukhus/förlossning. I torsdags eftermiddag fick jag äntligen åka hem efter fyra dygn på sjukhuset men på fredagen fick vi dessvärre återvända. Det kom ytterligare en blödning som gradvis ökade i mängd. Läkarna har börjat ändra sin teori om varför jag blöder, från att anta att det är en liten bit av moderkakan som har lossnat till att det är själva förlossningen som har startat. När jag blev inlagd, måndagen den 23 oktober (vecka 31+6), första gången var min livmodertapp 3,5 centimeter och hård men efter att ha haft intensiva sammandragningar under natten till den 29 oktober gjordes en undersökning och de kunde konstatera att min tapp kortats till ca 2,5-2,2 centimeter och att den numera var mjuk. Idag (vecka 33+1) gjordes ytterligare en kontroll på livmodertappen och den hade kortats till 1 centimeter.

Jag har tidigare skrivit om tillväxtultraljudet vi gjorde för två veckor sedan. Bebis beräknades då att vara -14.9 procent mindre än en medelbebis i samma vecka. Igår gjorde vi tillväxtultraljud nummer två och då visade det sig att bebis beräknas att vara -22.9 procent mindre än en medelbebis i samma vecka. Detta plus allt annat runtomkring med blödningar osv känns väldigt oroande men vi får lita på det läkarna säger och att de ständigt har koll. Bebis ligger i säte (med rumpan ned) och fram till vecka 34+0 rekommenderar läkarna att barnet inte föds i denna position men att efter denna vecka kan jag som omföderska föda ett barn i säte.

Jag har aldrig hört om någon som fött sitt barn i säte men jag önskar verkligen en vaginal förlossning i första hand. Givetvis är barnets hälsa viktigare än någonting annat i denna värld. Har du någon erfarenhet av att föda i säte? Eller känner du någon som har gjort det? Dela gärna med dig.

Bilden är tagen söndagen den 22 oktober när jag, mamma och Jenny åt brunch i Kaknästornet, så mysigt! Samma kväll/natt började eländet med sammandragningar. 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Tips för bättre blogg :)

  Tips är att läsa på när du ska använda dem. Använd de då du skulle skriva they på engelska och dem då du skulle säga them. Oftast är de rätt 🙂

 2. Emma Bengtsson

  Min lilla tjej föddes – 30 % & låg på tvären ända fram till igångsättningen i vecka 34. När värkarna startade så vände hon rätt utan insats & hon föddes sedan i hel fostersäck 4,5 h senare. 1700 gram & 35 cm lång. Jag hade preeklampsi dock men allt har gått jättebra. Fick stanna sammanlagt 5 v på sjukhus. 2,5 v innan hon föddes & 2,5 på neo. Hoppas allt går fint för er

 3. Matilda

  Jag har en son född juni 2014, han låg i säte men vändes i vecka 37+. 16 November 2016 i vecka 33+3 upptäckte vi att vår dotter dött i min mage. Också hon låg i säte men fick födas fram på så vis ändå. Om det var för att så mycket smärta satt psykiskt vet jag inte, men trots sätet var det inga problem att föda fram henne. Nu väntar vi in trean, en dotter, nu i vecka 34+4, hittills ligger hon med huvudet neråt men tappat i kurvan till -20%.

  1. sandralundqvist

   Jag har både hört och läst om att många barn som ligger i säte brukar vända sig runt vecka 37+ 🙂 Jag beklagar verkligen! Det går inte ens att föreställa sig vad ni har behövt gå igenom, massa styrkekramar till er <3 Vad underbart att ni nu väntar ännu en liten dotter, all lycka till er när det väl är dags! Kram

stats